Tävlingsbestämmelser Scorpions Cup 2023

1. Spelregler
Under turneringen så gäller Svenska Innebandyförbundets regler.

2. Spelklasser
Pojkar: Herrjunior (05-07),  Röd A (07-08), Röd B (08-09), Röd C (09-10), Röd D (10-11), Blå A (11-12), Blå B (12-13), Blå C (13-14)

Fickor:  Damjunior (05-07),  Röd A (07-08), Röd B (08-09), Röd C (09-10), Röd D (10-11), Blå A (11-12), Blå B (12-13), Blå C (13-14)

Blå klasser spelas 4 mot 4 på mindre plan (30 x 15m) med mindre mål.

Junior och röda klasser med minst 8 lag anmälda lag spelas med A- och B-slutspel. Klasser med färre än 8 anmälda lag spelas med endast A-slutspel.

Blå klasser spelas utan tabell och slutspel.

3. Speltid
Gruppspel i alla klasser: 2 x 15 minuter rullande tid. Sista (1) minuten spelas med effektiv tid. Två minuters paus (vid förseningar tillämpas 1 minuts paus).

Kvart och semifinaler: 2 x 15 minuter rullande tid. Sista (1) minuten spelas med effektiv tid. Två minuters paus (vid förseningar tillämpas 1 minuts paus).

B-finaler 2 x 15 min rullande tid. Sista 3 minuterna spelas med effektiv tid. Tre minuters paus.

A-finaler 2 x 20 min rullande tid. Sista 3 minuterna spelas med effektiv tid. Tre minuters paus.

Vid en måldifferens på 10 mål eller fler så stoppas inte klockan vid mål och utvisning.

4. Spelprogram
Röd nivå: Grundspel och slutspel under två speldagar. Garanterat minst 4 matcher.

Blå nivå: Endast gruppspel där alla matcher spelas under en och samma dag (lördag eller söndag). Garanterat minst 4 matcher.

5. Tröjfärger
Har båda lagen likartade färger i sina dräkter ansvarar det lag som står markerat som bortalag för tröjbyte.

6. Representation
En spelare får bara representera ett lag i sin klass.

7. Dispenser
Åldersdispenser kan endast godkännas av tävlingsledningen. Dispens kan sökas för flera spelare i truppen men gäller för maximalt 2 spelare per match. En överårig spelare är en spelare som är född året innan åldersklassens högsta födelseår. Spelare med dispens får endast delta i ett lag och i en åldersklass.

Yngre spelare får spela i äldre åldersklasser utan dispens. Flickor får spela i pojklag i samtliga klasser utan dispens så länge reglementet för åldersindelning följs. Övriga dispenser godkännes endast om särskilda skäl föreligger och måste godkännas i förväg av tävlingsledningen.

Dispensansökan skickas in i samband med att truppen registreras i cupsystemet.

Åldersdispensen kan ansökas fram tills 3 dagar innan cupen startar.

Dispensfrågor mailas till scorpionscup@spelinfo.se .

8. Poängberäkning
Seger i gruppspelet ger 3 poäng.

Oavgjord match ger 1 poäng.

Förlorad match ger 0 poäng.

Inga resultat publiceras och inga tabeller förs för blå klasser.

Förtydning av inbördesmöten:

Vi följer SIBF tävlingsbestämmelser (kap 3, 19b.) vilket betyder att ny tabell räknas fram mellan berörda lag.

Denna tabell räknas enligt följande: 1) Antal poäng 2) Målskillnad 3) Antal gjorda mål. Om det genom denna tabell inte går att skilja två lag så räknas inbördes möten mellan dessa två lag.

10. Lika resultat vid full tid i slutspel
I kvartsfinal eller semifinal gäller följande:

Om resultatet vid full tid är lika avgörs matchen genom omedelbar straffläggning. Utslagning med straffar sker genom att båda lagen lägger tre straffar vardera. Är lagen fortfarande lika efter de första tre straffarna, så lägger lagen en straff vardera tills matchen har avgjorts. Varje lag ska använda tre olika straffskyttar. En straffskytt får inte slå sin andra straff förrän alla tre slagit varsin osv.

I finaler gäller följande:

Om resultatet vid full tid är lika tillämpas 1x5 minuter sudden death. Är resultatet efter denna period fortfarande lika avgörs finalen genom straffläggning enligt samma modell som i semifinalerna.

11. Time-out
Ingen time-out tillåten under grundspelet. En time-out per lag och match i slutspelet.

12. Protester
Eventuella protester lämnas in skriftligen till tävlingsledningen inom en timme efter matchslut. Protestavgiften på 1500kr betalas in (Swish) samtidigt som protesten inlämnas. Avgiften återfås om protesten godkännes.

13. WO
Om laget är mer än 10 minuter försenat till match från angiven matchstarttid får motståndarlaget tillgodoräkna sig segern med 5-0. Beslut om WO tages av tävlingsansvariga. WO utan giltig orsak renderar en straffavgift på 2000 kr.